Sportfysiotherapie

Sportfysiotherapie is een specialisatie binnen de fysiotherapie. Een sportfysiotherapeut heeft een erkende post-HBO opleiding tot allround sportfysiotherapie gevolgd. Deze is geïnitieerd door de Nederlandse Vereniging voor Fysiotherapeuten in de Sportgezondheidszorg (lid vereniging van het KNGF) Sportfysiotherapie richt zich op de behandeling van blessures, overbelasting klachten en revalidatie na een operatie om het sporten weer snel mogelijk te maken.

Een sportfysiotherapeut begrijpt wat er tijdens sporten gebeurt en snapt daarom hoe u geblesseerd bent geraakt. Als sportfysiotherapeut weet hij ook hoe belangrijk de sport voor u en uw vereniging is. Dat ziet u terug in het behandelplan en revalidatieschema dat hij met u maakt. Enerzijds afgestemd op uw mogelijkheden en anderzijds op de sport die u beoefent. Hij of zij kijkt naar uw motoriek en analyseert de blessure die is ontstaan. Aspecten als coördinatie, snelheid, lenigheid, kracht en uithoudingsvermogen worden in de behandeling betrokken.

Werkwijze

Tijdens de eerste behandeling voert de sportfysiotherapeut een uitgebreid vraaggesprek met de patiënt. Hij voert een lichamelijk onderzoek uit. De sportfysiotherapeut kijkt daarbij niet alleen naar de klacht zelf, maar onderzoekt tevens waardoor de klacht ontstaat. Ook bekijkt de sportfysiotherapeut of de patiënt andere lichamelijke problemen heeft die toe te schrijven zijn aan de klacht. Afhankelijk van dit onderzoek wordt er een behandelplan opgesteld en daarbij een persoonlijk trainingsschema. Tevens wordt er een prognose van het te verwachten herstel gemaakt.

De sportfysiotherapeut kan kiezen uit verschillende behandelmogelijkheden zoals oefenprogramma´s. Braces, taping, mobiliserende technieken en diverse ondersteunende behandelapparatuur kunnen ook een deel van de behandeling uitmaken. Er wordt sport specifiek en functioneel getraind zodat u kunt herstellen tot op uw oorspronkelijke sportniveau. Er wordt indien gewenst, overlegd met uw trainer over een aangepast trainingsschema.

Klachten en vragen waar sportfysiotherapie geschikt voor is

  1. Sportblessures
  2. Andere klachten waardoor u niet meer kan sporten
  3. Blessure preventie advies
  4. Advies in uw keuze voor een bepaalde sport, beste aanpak, materiaal, kleding en schoeisel
  5. Sportmedische begeleiding van trainingsprogramma´s en prestatieverbetering

Verder kunt u ook bij ons terecht voor

  1. Fitheidsscan
  2. Acute blessurebehandeling d.m.v. tapen of braces
  3. Specifieke cardiotrainingen
  4. Hardlooptrainingen

 

 

Laatste nieuws

Openingstijden

Maandag Ma Maandag -
Dinsdag Di Dinsdag -
Woensdag Wo Woensdag -
Donderdag Do Donderdag -
Vrijdag Vr Vrijdag -
Zaterdag Za Zaterdag -

Reist u met het openbaar vervoer?