Manuele therapie

Manuele therapie is een specialisatie binnen de fysiotherapie. De manueel therapeut heeft na zijn opleiding fysiotherapie een erkende post-HBO of universitaire opleiding voor manuele therapie gevolgd, waar hij/zij zich specifieke kennis en behandel- technieken heeft eigen gemaakt, welke zijn gericht op aandoeningen van de wervelkolom, maar ook op letsels en beperkingen van andere gewrichten.

Werkwijze

Na een uitgebreid manueel therapeutisch onderzoek, wordt een specifieke diagnose gesteld, waarna een behandelplan op maat wordt gemaakt. Dit behandelplan is o.a. gericht op herstel van de normale beweeglijkheid, door beperkte of geblokkeerde gewrichten te mobiliseren of te manipuleren, en op het verbeteren van stabiliteit en kracht van de bijbehorende spieren. De manueel therapeut schept als het ware de voorwaarden om weer normaal en pijnvrij te kunnen bewegen. In de medische literatuur wordt elke keer opnieuw bewezen dat manuele therapie het herstel bespoedigt.

Naast deze min of meer passieve behandeltechnieken, wordt een beroep gedaan op uw eigen verantwoordelijkheid, in de zin van een aangepast oefenprogramma, al of niet gevolgd door een medische fitnesstraining. Persoonlijke doelen zijn hierin essentieel, met andere woorden: Wat wilt u zelf bereiken. De manueel therapeut gaat dan samen met u een trainingsschema opstellen om, binnen uw mogelijkheden, de gestelde doelen in werk, sport, hobby’s etc. te realiseren. 

Dit actieve deel van de manuele therapie, maar zeker ook van de fysiotherapie in het algemeen, wordt steeds belangrijker en het is bewezen dat dit preventief werkt.
De fysio/ manueeltherapeut is dan slechts coachend, begeleidend aanwezig.

De manueel therapeuten in Fysio Centrum Melkweg

De 23manueel therapeuten in onze praktijk zijn Annemiek Duijnstee en Jordi Dinkla (i.o.) en Manon Wetselaar i.o Als erkende manueel therapeuten, zijn zij aangesloten en geregistreerd bij de Nederlandse Vereniging van Manueel Therapeuten (NVMT).

Zij hebben een specifieke rugtraining, in groepsverband, ontwikkeld voor mensen met chronische lage rugklachten. Er wordt daarbij veel gebruikt gemaakt van de behandelmethode die ontwikkeld is door McKenzie. Verder is er een aansluiting met het schoudernetwerk, waarbinnen volgens specifieke protocollen bepaalde schouderklachten (oa frozen shoulder) naar de laatste wetenschappelijke inzichten worden behandeld. Ook is er uitgebreide kennis wat betreft bekkenklachten (pijn, instabiliteit)/ stuitpijn waarbij intensief wordt samengewerkt met de bekkentherapeut in onze praktijk. 

Annemiek Duijnstee combineert MT met Dry needling, indien geindiceerd, waardoor beide behandelvormen elkaar kunnen versterken.

Laatste nieuws

Openingstijden

Maandag Ma Maandag -
Dinsdag Di Dinsdag -
Woensdag Wo Woensdag -
Donderdag Do Donderdag -
Vrijdag Vr Vrijdag -
Zaterdag Za Zaterdag -

Reist u met het openbaar vervoer?