Dry Needling

Dry needling (DN) is een veilige methode om zogenaamde triggerpoints (TP) in een spier te behandelen met gebruik van acupunctuurnaalden. Een TP is een pijnlijke verharding in de spier, welke zowel lokale als uitstralende pijn kan geven volgens een vast patroon.

Een TP kan ontstaan bij zowel bij een acute -(bijv. sportletsel) als chronische (bijv. langdurig bestaande klacht) aandoening. Vaak ontstaat de spierverharding t.g.v. een onderliggend probleem, bijv arthrose, fibromyalgie, hernia of frozen shoulder. Ook langdurige spierspanning door houdings- of stressfactoren kunnen triggerpoints veroorzaken.

Behandeling

Met een naaldje worden een of meerdere TP's een voor een aangeprikt. De spier reageert met een verkramping, vaak ook met de specifieke uitstralende pijn, waarna een zogenaamde twitch volgt. Dit is de ontlading van de spier welke de gewenste ontspanning en dus pijnvermindering geeft. I.h.a is het inbrengen van de naald niet of nauwelijks gevoelig, alleen de reactie van de spier (verkramping) kan wat pijnlijk zijn. De meeste patienten vinden het niet prettig maar kunnen het goed ondergaan en zijn vooral blij met het snelle resultaat.

Na de behandeling blijft er enige uren tot maximaal 2 dagen een verstijfd, licht pijnlijk gevoel over in de behandelde spier(en). Vaak zijn er maar een paar behandelingen nodig.

DN wordt soms als enige behandelmethode gebruikt maar veel vaker als onderdeel van een totale behandeling (zoals oefentherapie, mobilisaties).

Binnen onze praktijk wordt DN uitgevoerd door Annemiek Duijnstee en Marlon Hulst. Marlon doet dit echter vanuit haar specialisatie als bekkenfysiotherapeut alleen in de buik-, bil- en beenregio.

 

 

Laatste nieuws

Openingstijden

Maandag Ma Maandag -
Dinsdag Di Dinsdag -
Woensdag Wo Woensdag -
Donderdag Do Donderdag -
Vrijdag Vr Vrijdag -
Zaterdag Za Zaterdag -

Reist u met het openbaar vervoer?