Bekkenfysiotherapie

Marlon Hulst is bij ons de bekkenfysiotherapeut. De bekkenfysiotherapeut is een fysiotherapeut die, middels een erkende post- HBO opleiding, gespecialiseerd is in het onderzoeken en behandelen van mannen en vrouwen, met klachten van de bekkenbodem, onderbuik, bekken en/of lage rug. Problematiek kan complex zijn en vereist specifieke kennis.

Voorbeelden van klachten

Ongewild urineverlies
Overactieve blaas/ vaak moeten plassen
Niet kunnen plassen
Ongewild ontlastingsverlies/ moeite met ophouden van ontlasting
Obstipatie
Verzakking van blaas, baarmoeder of darmen
Pijnklachten in onderbuik, anaal of genitaal
Pijn bij vrijen
Erectiestoornissen
Bekken en/of lage rugpijn tijdens of na zwangerschap
Voor en na operaties van uroloog, gynaecoloog of gastro-enteroloog

Waaruit bestaat de therapie

Vraaggesprek

Tijdens de eerste afspraak, die meestal een uur duurt, wordt uw klacht uitgebreid besproken en wordt ingegaan op de factoren die van invloed zijn op uw klacht. Dit kan bijv. zijn houding, wijze van bewegen, stress, ziekten, operaties, bevalling of trauma. Er zal gevraagd worden naar uw plas- en ontlastingspatroon en of u hierbij zelf klachten aangeeft. Daarnaast zal er ook gevraagd worden naar klachten op seksueel gebied.  Dit alles geeft een goed beeld over hoe uw bekkenbodem functioneert.

Onderzoek

Het onderzoek bestaat, indien nodig, uit een algemeen onderzoek en uit een specifiek gedeelte waarin de functies van de bekkenbodemspieren bepaald worden. Dit kan, indien noodzakelijk, via een inwendig onderzoek. Op deze wijze kunnen de functies van de bekkenbodem nog beter beoordeeld moeten worden. Er wordt gekeken en gevoeld hoe de bekkenbodemspieren functioneren bij aanspannen, ontspannen, persen en hoesten. De spanning, kracht en coördinatie van de bekkenbodemspieren kunnen met dit onderzoek worden vastgelegd.

Om een inwendig onderzoek te doen of een van de inwendige behandelvormen te mogen uitvoeren is uw toestemming nodig. Vooraf krijgt u hierover mondelinge en schriftelijke informatie. 

Behandeling

De behandeling bestaat uit verschillende onderdelen die afgestemd zijn op uw specifieke klacht. Zij kunnen bestaan uit:
Informatie over de oorzaak en gevolgen van uw klacht, van het bekken en de bekkenbodem, adviezen over o.a. ademhaling, houding, beweging, aanleren van goede plasgewoontes en gewoontes op het gebied van ontlasting, drinken en voeding. Functieverbetering van de (bekkenbodem-) spieren door middel van spierversterking, juist meer herkennen en leren ontspannen van de bekkenbodem of verbetering van de coördinatie. Adviezen voor toepassen van de nieuwe vaardigheden in uw dagelijks leven. Zonodig inwendig behandelen van de bekkenbodem.

De  behandelfrequentie is in het algemeen laag, 6-9x, verspreid over gemiddeld 3-5 maanden. Dit ziijn uiteraard gemiddelden. Het kan korter of langer zijn.

 

Specifieke vaardigheden en verrichtingen

De bekkenfysiotherapeut kan gebruik maken van elektrische en biomechanische energievormen zoals elektrostimulatie, myofeedback en rectale ballontraining. Deze middelen worden vooral gebruikt om spiergroepen of functies die voor u onbekend zijn, te leren herkennen en op juiste wijze te gebruiken.

Bij de behandeling met apparatuur wordt, afhankelijk van de soort klacht, gekozen voor:

  1. Myofeedback: bij verminderd bekkenbodemgevoel, onvoldoende ontspanning of onvoldoende kracht van de bekkenbodemspieren.
  2. Ballontraining: bij obstipatie, slecht aandranggevoel, incontinentie voor ontlasting of bij vaginistische klachten.
  3. Elektrotherapie: bij krachtsverlies van de bekkenbodem, bij verminderd gevoel, te hoge spierspanning, pijn of een overactieve blaas

 Samenwerking

Sinds januari 2017 is bestaat er een samenwerking gestart met Bergman Clincs Vrouwenzorg in Amsterdam- Buitenveldert (www.bergmanclinics.nl). Deze is ontstaan nadat Marlon er in 2016 1 dag per week gewerkt heeft. Patienten zullen door de gynaecolooog, seksuoloog of uroloog doorverwezen worden.

Voor vrouwen met pijnklachten tijdens het vrijen (dyspareunie) en vaginisme (geen gemeenschap kunnen hebben) ben ik een samenwerking gestart met Astrid Albersen, 1e lijn psycholoog, werkzaam bij  eerstelijns psychologie praktijk Mindset in het Gezondheidscenrum Marne te Amstelveen (www.mindsetpsychologen.nl) en Trudie de Beijl, hapthotherapeute, werkzaam op Westelijk Halfrond 101 in Amstelveen (www.trudiedebeijl.nl). Bij deze klachten blijkt vaak sprake te zijn van verschillende factoren die de klachten veroorzaakt hebben en/of in stand houden. Indien nodig is er overleg en verwijzen wij naar elkaar door. Uiteraard wordt dit van tevoren met u besproken. De huisartsen in Amstelveen hebben wij geinformeerd over onze samenwerking. Daar is, indien nodig, ook contact mee.

Tenslotte neem ik deel aan het MDO van psychologen/seksuologen, bekkenfysiotherapeuten, en haptotherapeueten in het AMC waar mannen en vrouwen met seksuele klachten multidisciplinair behandeld worden.

Voor vragen en/of meer informatie kunt u contact opnemen met Marlon Hulst (marlon@fcmm.nl). Zij is aangesloten bij de Nederlandse Vereniging voor  Bekkenfysiotherapie (NVFB).

Laatste nieuws

Openingstijden

Maandag Ma Maandag -
Dinsdag Di Dinsdag -
Woensdag Wo Woensdag -
Donderdag Do Donderdag -
Vrijdag Vr Vrijdag -
Zaterdag Za Zaterdag -

Reist u met het openbaar vervoer?