Bekkenfysiotherapie

Marlon Hulst is bij ons de bekkenfysiotherapeut. De bekkenfysiotherapeut is een fysiotherapeut die, middels een erkende post- HBO opleiding, gespecialiseerd is in het onderzoeken en behandelen van mannen en vrouwen, met klachten van bekken en lage rug, onderbuik en/of bekkenbodemklachten.

Voorbeelden van klachten

Ongewild urineverlies
Overactieve blaas
Niet kunnen plassen
Ongewild ontlastingsverlies
Obstipatie
Aandrang voor plassen en ontlasting
Verzakking van blaas, baarmoeder of darmen
Pijnklachten in onderbuik, anaal of genitaal
Pijn bij vrijen
Erectiestoornissen
Bekken en/of lage rugpijn tijdens of na zwangerschap
Voor en na operaties van uroloog, gynaecoloog of gastro-enteroloog

Waaruit bestaat de therapie

Vraaggesprek

Tijdens de eerste afspraak wordt uw klacht uitgebreid besproken en wordt ingegaan op de factoren die van invloed zijn op uw klacht. Er zal gevraagd worden naar uw plas- en ontlastingspatroon en of u hierbij zelf klachten aangeeft. Daarnaast zal er ook gevraagd worden naar klachten op seksueel gebied en bij de vrouw naar zwangerschappen/bevallingen/verzakkingen/cyclus. Dit alles geeft een goed beeld over hoe uw bekkenbodem functioneert.

Onderzoek

Het onderzoek bestaat uit een algemeen onderzoek waarbij gekeken wordt naar houding, functie, spiergebruik en ademhaling en uit een specifiek gedeelte waarin de functies van o.a. de bekkenbodemspieren (uitwendig) bepaald worden.

Behandeling

De behandeling bestaat uit verschillende onderdelen die afgestemd zijn op uw specifieke klacht. Zij kunnen bestaan uit:
Informatie over de oorzaak en gevolgen van uw klacht, van het bekken en de bekkenbodem, adviezen over o.a. ademhaling, houding, beweging, toiletgedrag, drinken en voeding en ademhalingsoefeningen. Functieverbetering van de (bekkenbodem-) spieren door middel van spierversterking, juist meer ontspanning of verbetering van de coördinatie. Adviezen voor toepassen van de nieuwe vaardigheden in uw dagelijks leven. Zonodig inwendig onderzoek en behandelen van de bekkenbodem.

Inwendig onderzoek

Van het inwendig onderzoek wordt gebruik gemaakt als blijkt uit het vraaggesprek en onderzoek dat de functies van de bekkenbodem nog beter beoordeeld moeten worden. Er wordt gekeken en ook gevoeld hoe de bekkenbodemspieren functioneren bij aanspannen, ontspannen, persen en hoesten. De spanning, kracht en coördinatie van de bekkenbodemspieren kunnen met dit onderzoek worden vastgelegd.

Het inwendig onderzoek vindt ook plaats als voorbereiding op een inwendige behandelmethode.

Toestemming
Om een inwendig onderzoek te doen of een van de inwendige behandelvormen te mogen uitvoeren is uw toestemming nodig. Vooraf krijgt u hierover mondelinge en schriftelijke informatie. 

Specifieke vaardigheden en verrichtingen

De bekkenfysiotherapeut kan gebruik maken van elektrische en biomechanische energievormen zoals elektrostimulatie, myofeedback en rectale ballontraining. Deze middelen worden vooral gebruikt om spiergroepen of functies die voor u onbekend zijn, te leren herkennen en op juiste wijze te gebruiken.

Bij de behandeling met apparatuur wordt, afhankelijk van de soort klacht, gekozen voor:

  1. Myofeedback: bij verminderd bekkenbodemgevoel, onvoldoende ontspanning of onvoldoende kracht van de bekkenbodemspieren.
  2. Ballontraining: bij obstipatie, slecht aandranggevoel, incontinentie voor ontlasting of bij vaginistische klachten.
  3. Elektrotherapie: bij krachtsverlies van de bekkenbodem, bij verminderd gevoel, te hoge spierspanning, pijn of een overactieve blaas

 Samenwerking

Sinds januari 2017 is Marlon een samenwerking gestart met Bergman Clincs Vrouwenzorg in Amsterdam- Buitenveldert (www.bergmanclinics.nl). Deze is ontstaan nadat zij er het afgelopen jaar 1 dag per week gewerkt heeft. Patienten zullen door de gynaecolooog, seksuoloog of uroloog doorverwezen worden. Er zal regelmatig met de specialisten overleg plaatsvinden.

Voor vrouwen met pijnklachten tijdens het vrijen (dyspareunie) en vaginisme (geen gemeenschap kunnen hebben) ben ik een samenwerking gestart met Astrid Albersen, 1e lijn psycholoog, werkzaam bij  eerstelijns psychologie praktijk Mindset in het Gezondheidscenrum Marne te Amstelveen (www.mindsetpsychologen.nl) en Trudie de Beijl, hapthotherapeute, werkzaam op Westelijk Halfrond 101 in Amstelveen (www.trudiedebeijl.nl). Bij deze klachten blijkt vaak sprake te zijn van verschillende factoren die de klachten veroorzaakt hebben en/of in stand houden. Indien nodig is er overleg en verwijzen wij naar elkaar door. Uiteraard wordt dit van tevoren met u besproken. De huisartsen in Amstelveen hebben wij geinformeerd over onze samenwerking. Daar is, indien nodig, ook contact mee.

Voor vragen en/of meer informatie kunt u contact opnemen met Marlon Hulst. Zij is aangesloten bij de Nederlandse Vereniging voor  Bekkenfysiotherapie (NVFB).

Laatste nieuws

Openingstijden

Maandag Ma Maandag -
Dinsdag Di Dinsdag -
Woensdag Wo Woensdag -
Donderdag Do Donderdag -
Vrijdag Vr Vrijdag -
Zaterdag Za Zaterdag -

Reist u met het openbaar vervoer?